שלום לכבוד הרב ויישר כח על התשובות... הרב הזמנתי מונית ולבסוף לא עליתי עליה אלא על טרמפ האם אני צריך לשלם לנהג מונית?
שאלה זו מצויה מאד בהרבה דוגמאות, (הזמין פיצה, הזמין חופשה, ביקש מבעל חנות שיזמין עבורו חפץ מסוים וכהנה רבות) ונבאר את הדין בנוגע לנדון לנו.
אדם מועד לעולם, ולכך כל נזק שאדם עושה, מתחייב לשלם עבורו. אולם יש נזק שאדם לא עשה בידיו ממש, אלא הוא נגרם כתוצאה ממעשה שעשה.
במקרה שאדם לא הזיק ממש, ישנם שני אופנים, האחד נקרא 'גרמא' והאחד נקרא 'גרמי'. גרמא זוהי פעולה רחוקה שגרמה נזק, וגרמי זוהי פעולה כבדה יותר שגרמה נזק.
ההבדל ביניהם הוא שנזק שנעשה ב'גרמא' אין בית דין יכולים לחייב את האדם לשלם על הנזק, אך האדם כלפי דין שמיים חייב לשלם. אולם ב'גרמי' בית דין מחייבים את האדם לשלם.
כללו של דבר כלפי דין שמים אדם נושא באחריות למעשיו גם אם לא הזיק בידים אלא גרם נזק.
(מסגרת זו לא אמורה לפרט את כל דיני 'גרמי' ו'גרמא', אולם אנו מדברים על העיקרון)
וכעת ניגש לשאלה, אודות הזמנת מונית, ולבסוף עלה על טרמפ.
כתב הרא"ש בשו"ת (כלל ק"ד אות ו) אודות אדם שביקש מבעל מקצוע שיעשה לו חפץ, ואחר שעשה, אמר לו המזמין שכבר קנה חפץ ממקום אחר, והאומן טוען שכעת נגרם לו הפסד. והשיב הרא"ש שחייב לשלם לאומן את כל ההפסד מדינא דגרמי. והביאור בזה הוא היות והוציא הוצאות על פיו וכמו שפסק הרמ"א (חו"מ יד ה באומר לחברו לך ואבוא אחריך עי"ש) הרי זה כמזיק ממש.
וכן פסק מרן בשו"ע (חו"מ של"ג ח) ז"ל: אמר לאומן עשה לי דבר פלוני ואקחנו ממך, ועשאו האומן, ואח"כ אינו רוצה לקחתו, והוא דבר שאם לא ייקחנו מיד יפסיד, חייב לשלם. ע"כ.
ומבואר שאם נגרם הפסד מידי, חייב לשלם את ההפסד.
ובנדון שלנו הרי נהג המונית בא במיוחד לכאן כדי לבצע את הנסיעה, וכעת שלא עולה על המונית הדבר גורם לו הפסד מידי, ולכך צריך לשלם לו את הנסיעה עד לכאן.
עצתי היא שתקדים תפלה לקב"ה שיעזור לך למצוא את הנהג, ולאחר מכן תפנה לחברת המוניות תוך כדי ציון הפרטים של התאריך ומקום ההזמנה ושעת ההזמנה, ותנסה לאתר את הנהג, על ידי שהפקיד ישאל במערכת הקשר מי הוא הנהג. באם מצאת את הנהג הנה מה טוב, ואם לא תברר בחברת המוניות מהי העלות של נסיעה זו, ותעשה בזה צורכי רבים. (יש בזה עוד כמה פרטים שא"א להרחיב במסגרת זו, אם תרצה תפנה בצורה ישירה).